Thursday, 5 April 2018

Product Review 1.0 : Cosmoderm

Assalamualaikum,

Hi semua! I'm back to share with you guys about the product that I used in process to cure my skin :)

As mentioned above, I used Cosmoderm product. Yas! And this is my first skincare that I able to put a lot of patience in myself to keep continue without changing to another product.

The main reason I choose Cosmoderm is because it is organic product. Ramai cakap organic produk lambat bagi kesan but it's okay, slowly but surely. Lambat tapi berkesan tuh lagi penting dari berkesan dengan cepat tapi kulit tak sihat. Ini bukan paid review eh, ni mmg review ikhlas dari hati yang paling dalam, memang kita guna sendiri :)

1. Cosmoderm Tea Tree Oil Facial Cleanser


Baca review time tuh, Tea Tree sgtlah bagus untuk menangani masalah break out and that time muka mmg rasa oily. So, this is the best option, sekali pakai memang rasa minyak kat muka tuh berkurang which is dia memang menjalankan kerja dengan jayanya. Cleanser ni jugak even dia base Tea Tree, but still ada vitamin E dalam dia 200 i.u tau. Smell dia just nice for me, not too strong.

2. Cosmoderm Vitamin E Cream 1000 I.U with Roseship Oil


Vitamin E Cream by Cosmoderm ada dua i.u yang berbeza, satu 1000 i.u and another one 3000 i.u. Beza i.u ni sebenarnya differentiate how much the content of vitamin E in that particular cream. So, kenapa pilih i.u yg rendah maybe sebab first time try kannnn. Hehe. This cream used to be my daily moisturizer, sebelum i pakai compact powder pagi-pagi sebelum pergi kerja tuh I apply this cream first. Main aim is to get rid of all the scars on my face. I apply in a small quantity for whole face. But for night, I apply only on the scar sebab sejenis takleh tido kalau rasa muka macam ada something ni. Yang lagi best pasal cream ni dia ada roseship oil which tersangat banyaklah manfaatnya. Nak tau sila google ya. It really help me to reduce acne scar on my face, but yah ambil masa sikit just jangan give ya! It works well on me :)

Fyi, at first 2 months, there's nothing changes and pimples still hit my face. Almost 6 months and  barulah slowly nampak perubahan. Pimples dah kurang, sebulan sekali je dia timbul and sometime tak timbul pun. Bila pimples dah hilang, yang tinggal cumalah scars yang perlu dihilangkan. So until today, I guna dua products ni je untuk penjagaan kulit muka saya :)

Saturday, 21 October 2017

Chemical Skincare

Hai!

As the topic above, nk straight forward I'm the one of  victim of chemical skin care product *cry.
My skin was terrible sampai malu nk keluar rumah, nak jumpa sesipa pun taknak end up duduk je dalam rumah.

For those yg kenal ila, mmg takde skin problem since sekolah menengah sampailah zaman study diploma and degree. Ramai yg tanya pakai apa etc and my answer is I pakai cleanser je. I'm the one who never put any skin care product on my face. Sng cerita, tak kenal pun krim malam, krim siang, krim pelembab. Truthfully, just guna cleanser. Time tuh guna cleanser brand Eversoft which tuh pun main tukar-tukar. This month pakai avocado, nanti dah habis guna pulak yang lain. It continuosly until.......

Time last semester in my degree (middle 2014). Waktu tu asyik terfikir nak try any skin care product and I start to find it through online. The bad part, yes. Dekat instagram berlambak-lambak product yg dijual without we know sejauh mana kelulusan dia, ingredient dia but semuanya nampak okay sbb harga yg sgt affordable especially for student. And, I found my first product to try - FLAWLESS SKIN CARE. Tak tau kenapa dulu tersangatlah kurang pandai nak fikir about KKM, ingredient and I just simply buy it. 4 months using it and the result is impressive. Tak payah pakai apa-apa dkt muka but you will look glowing. Impian semua perempuan kan? Haha. Then stop guna sebab dah habis and belum fikir nk continue pakai that product sbb muka dah glow nak apa lg kan?

Nah! Sign yg sgt tak baik bila seketul jerawat besar keluar dekat dahi. Time tuh nk pergi interview utk Intern degree, hilang 50% confident tp masih rasa ok. Day by day, jerawat naik je dekat muka non-stop till one part rasa muka penuh dgn jerawat and sakit.  I'm suffered and try few home remedies sbb konon nk try organic tapi tak ada kesan positive. Org suka jalan singkat kan? Same goes to me, nak kulit cepat elok.

So, again cari lagi product tapi masih kurang pandai. Compared to the last product yg mmg takde jual dkt luar, this time try product yg ada di jual dekat kedai-kedai kosmetik. Rasa yakin, it Malaysian product whereby has been viral and product dia kene sita sebab KKM found ada chemical dlm product tuh. Ok terus terang, TATI SKINCARE Guys, kita dah pakai 2 boxes baru keluar news tu *cry again. Within 1 month pakai, kulit mmg dah okay, jerawat dah stop and ramai yang tegur kulit dah ok sebab tuh beli box kedua. Bila dah announced ada chemical, I'm not that stupid yang still rasa nk guna then I stop immediately.

Jadi, jerawat start naik balik but this time worse than before. Maybe sebab chemical yang ada dalam product tu. Time tu kene bawa bertenang banyak-banyak, I set my skin free from any product for a while even make-up. Pergi keje dengan naked face, just put compact powder. Memang mentally down and confident drop to the lowest part in my life. I just slowly recover from acne about 2 months ago. Boleh imagine dari middle of 2014 until middle of 2017 jadi mangsa chemical skincare. Haih.

So, moral of the story : tak ada jalan singkat kalau nak sesuatu tu. Kalau pakai product and kesan dia terlalu cepat. Kene ada rasa was-was kenapa cepat sangat dapat kesan. It might be something because if organic product, it takes some time to recover. Try product for at least 2 weeks then stop. Kalau kulit react negatively, stop lah. Sebab a good product won't harm you if you stop from using it. And belilah trusted product yang ada KKM, bukan trust based on testimonials sebab sesiapa pun boleh buat. Well zaman sekarang kan. Nak selamat and guarantee, belilah dekat drugstore or consult with doctor.

Nanti kita share kita guna product apa untuk recover ok!

Till then, F.N.