Saturday, 21 October 2017

Chemical Skincare

Hai!

As the topic above, nk straight forward I'm the one of  victim of chemical skin care product *cry.
My skin was terrible sampai malu nk keluar rumah, nak jumpa sesipa pun taknak end up duduk je dalam rumah.

For those yg kenal ila, mmg takde skin problem since sekolah menengah sampailah zaman study diploma and degree. Ramai yg tanya pakai apa etc and my answer is I pakai cleanser je. I'm the one who never put any skin care product on my face. Sng cerita, tak kenal pun krim malam, krim siang, krim pelembab. Truthfully, just guna cleanser. Time tuh guna cleanser brand Eversoft which tuh pun main tukar-tukar. This month pakai avocado, nanti dah habis guna pulak yang lain. It continuosly until.......

Time last semester in my degree (middle 2014). Waktu tu asyik terfikir nak try any skin care product and I start to find it through online. The bad part, yes. Dekat instagram berlambak-lambak product yg dijual without we know sejauh mana kelulusan dia, ingredient dia but semuanya nampak okay sbb harga yg sgt affordable especially for student. And, I found my first product to try - FLAWLESS SKIN CARE. Tak tau kenapa dulu tersangatlah kurang pandai nak fikir about KKM, ingredient and I just simply buy it. 4 months using it and the result is impressive. Tak payah pakai apa-apa dkt muka but you will look glowing. Impian semua perempuan kan? Haha. Then stop guna sebab dah habis and belum fikir nk continue pakai that product sbb muka dah glow nak apa lg kan?

Nah! Sign yg sgt tak baik bila seketul jerawat besar keluar dekat dahi. Time tuh nk pergi interview utk Intern degree, hilang 50% confident tp masih rasa ok. Day by day, jerawat naik je dekat muka non-stop till one part rasa muka penuh dgn jerawat and sakit.  I'm suffered and try few home remedies sbb konon nk try organic tapi tak ada kesan positive. Org suka jalan singkat kan? Same goes to me, nak kulit cepat elok.

So, again cari lagi product tapi masih kurang pandai. Compared to the last product yg mmg takde jual dkt luar, this time try product yg ada di jual dekat kedai-kedai kosmetik. Rasa yakin, it Malaysian product whereby has been viral and product dia kene sita sebab KKM found ada chemical dlm product tuh. Ok terus terang, TATI SKINCARE Guys, kita dah pakai 2 boxes baru keluar news tu *cry again. Within 1 month pakai, kulit mmg dah okay, jerawat dah stop and ramai yang tegur kulit dah ok sebab tuh beli box kedua. Bila dah announced ada chemical, I'm not that stupid yang still rasa nk guna then I stop immediately.

Jadi, jerawat start naik balik but this time worse than before. Maybe sebab chemical yang ada dalam product tu. Time tu kene bawa bertenang banyak-banyak, I set my skin free from any product for a while even make-up. Pergi keje dengan naked face, just put compact powder. Memang mentally down and confident drop to the lowest part in my life. I just slowly recover from acne about 2 months ago. Boleh imagine dari middle of 2014 until middle of 2017 jadi mangsa chemical skincare. Haih.

So, moral of the story : tak ada jalan singkat kalau nak sesuatu tu. Kalau pakai product and kesan dia terlalu cepat. Kene ada rasa was-was kenapa cepat sangat dapat kesan. It might be something because if organic product, it takes some time to recover. Try product for at least 2 weeks then stop. Kalau kulit react negatively, stop lah. Sebab a good product won't harm you if you stop from using it. And belilah trusted product yang ada KKM, bukan trust based on testimonials sebab sesiapa pun boleh buat. Well zaman sekarang kan. Nak selamat and guarantee, belilah dekat drugstore or consult with doctor.

Nanti kita share kita guna product apa untuk recover ok!

Till then, F.N.

Wednesday, 10 February 2016

Cari Kerja?

Hi. Assalamualaikum.

Siapa yang baru lepas grad tengah cari kerja? Siapa yang baru habis study belum grad tengah cari kerja? Siapa baru lepas SPM tengah cari kerja? Tak kisahlah, just aku fokuskan entri kali ni untuk sesiapa yang tengah cari kerja. As we know, ekonomi negara kita tengah jatuh merudum, currency pun terlentok-lentok *nk pergi vacay pun fikir sejuta kali and more or less berkaitan dengan ramai orang yang menganggur sekarang ni. Tapi isu "susah dapat kerja" macam dah lama diperkatakan pun, sejak aku belum habis study. Rasanya dari zaman aku diploma lagi, maksudnya dah bertahun-tahun jugak.

Okay, aku pun masih newbie dalam bekerja ni. Tapi aku ada la sedikit sebanyak pengalaman yang boleh dikongsi bersama selama aku mencari kerja. Aku habis study dalam bulan 7, 2015 and I only plan to find a job on November something like that sebab rasa nak relax dulu dekat rumah. Penat study mcm tak hilang lagi. Bila dah masuk 2 minggu duduk rumah, aku dah tak senang duduk, boring yang sampai rasa nak buat apa pun dah tak tau. Haha. Nak keluar sen takde, tak kerja kan? Haaaa lepastuh terus giat carik kerja. Kahkah.

Medium yang aku gunakan untuk cari kerja antaranya:
  • JobStreet, paling famous kan? mula-mula mcm takut nak register sbb ada kawan bg tau nnt kene bayar la, dorang tolak gaji tiap-tiap bulan bila kita dpt kerja la. So aku just buat and ternyata semua tuh adalah omong kosong belaka. Jangan percaya rumours unless you faced it, aku kerja skrg ni hasil dari JobStreet and takde sesen pun dorang deduct from my salary.
  • Selain dari tu,aku just google "kerja kosong selangor 2015" maka keluar lah segala website atau blog yang advertise government or private jobs. Korang kene pupuk sifat rajin je untuk buka website-website tu semua sebab kadang advertisement dorang lain-lain. Alaaa, nak kerja kan? I'm sure korang rajin mcm aku bukak satu-satu. Haha. And then, apply lah semua yg rasa berkenan di hati.
  • The last one is, walk-in. This method is seriously will show your effort to get a job. Pernah jugak give-up sebab JobStreet tak call pun utk interview and many friends of mine suggest to walk-in. Here means, kita directly passed-up our resume and certificates dkt office dorang. Sometimes dorang suruh pass dkt guard or receptionist je. By doing this way, kita mcm confident sikit resume kita tuh sampai dkt dorang and ramai jgk berjaya dgn cara ni.

Alhamdulillah, lps berpuluh-puluh apply dapat jugak invitation for interview dari beberapa buah company. So far, semua company tuh well established and if google tuh keluar lah pasal dorang. Nak advise, if dapat interview korang google lah and just look over what they are doing for some basic information. At least kalau google and jumpa company tuh, kita takdelah rasa was-was company ni wujud ke tak atau kene tipu contohnya mcm hilang lepas pergi interview lah, u know just to avoid perkara-perkara tak elok berlaku.

Kalau mula-mula kerja tuh rasa tak selesa, kekok, tiba-tiba jadi pendiam, its normal. You will adapt to a new environment day by day. BUT kalau kita sendiri rasa mcm something wrong dkt company tu, dkt kerja yg bakal kita buat or memang tak boleh nk sesuaikan diri dkt company tu, kalau nak tau apa aku buat. I'll quit. Bukan mengada tapi memang sepenuh hati tak boleh nak go on. Setiap hari nak pergi kerja tuh kau rasa mcm nak pergi buat something yang kau tak suka, lepastuh mcm depress, kau sedih lepastuh tumbuh lah jerawat kat muka.

This happens to me actually. Rasa down sgt bila kejap-kejap rasa nak berhenti kerja. Text abang aku buat sesi "curhat" *curahan hati and this is what he said to me "seriously takpe weh, nak cari base kerja mula-mula, nak cari yang kena dengan kita bukan senang. Take your time". Rasa nak nangis time tuh sbb dia faham, ayah aku dah pandang-pandang jeling-jeling je dah kat aku. Haha. Dia marah kot, yelah dah dpt kerja elok-elok nak berhenti. Time tak dapat kau sibuk cari. One of company yang aku tinggalkan is Malindo. Masa dpt Malindo dulu semua orang mcm wow wow wow. Hihihi. Tapi aku jenis aku nak aku happy, kalau tak happy kerja dengan company besar-besar pun macam tah pape je rasa.

Banyaknya cerita, ermmm my advise kalau nak carik kerja yang tetap cariklah betul-betul, yang kita rasa happy even kerja tuh stress. Kerja mana yang tak stress kan? Tapi kau still rasa nak pergi kerja jugak. Find it, unless you akan rasa depressed nak quit,quit and quit. Fikir yang umur mcm kita supposedly dah ada kerja tetap dan akan stay lama dengan company tu. Soooo, carilah yang kena dengan jiwa anda semua!! :)


 F.N