Saturday, 21 October 2017

Chemical Skincare

Hai!

As the topic above, nk straight forward I'm the one of  victim of chemical skin care product *cry.
My skin was terrible sampai malu nk keluar rumah, nak jumpa sesipa pun taknak end up duduk je dalam rumah.

For those yg kenal ila, mmg takde skin problem since sekolah menengah sampailah zaman study diploma and degree. Ramai yg tanya pakai apa etc and my answer is I pakai cleanser je. I'm the one who never put any skin care product on my face. Sng cerita, tak kenal pun krim malam, krim siang, krim pelembab. Truthfully, just guna cleanser. Time tuh guna cleanser brand Eversoft which tuh pun main tukar-tukar. This month pakai avocado, nanti dah habis guna pulak yang lain. It continuosly until.......

Time last semester in my degree (middle 2014). Waktu tu asyik terfikir nak try any skin care product and I start to find it through online. The bad part, yes. Dekat instagram berlambak-lambak product yg dijual without we know sejauh mana kelulusan dia, ingredient dia but semuanya nampak okay sbb harga yg sgt affordable especially for student. And, I found my first product to try - FLAWLESS SKIN CARE. Tak tau kenapa dulu tersangatlah kurang pandai nak fikir about KKM, ingredient and I just simply buy it. 4 months using it and the result is impressive. Tak payah pakai apa-apa dkt muka but you will look glowing. Impian semua perempuan kan? Haha. Then stop guna sebab dah habis and belum fikir nk continue pakai that product sbb muka dah glow nak apa lg kan?

Nah! Sign yg sgt tak baik bila seketul jerawat besar keluar dekat dahi. Time tuh nk pergi interview utk Intern degree, hilang 50% confident tp masih rasa ok. Day by day, jerawat naik je dekat muka non-stop till one part rasa muka penuh dgn jerawat and sakit.  I'm suffered and try few home remedies sbb konon nk try organic tapi tak ada kesan positive. Org suka jalan singkat kan? Same goes to me, nak kulit cepat elok.

So, again cari lagi product tapi masih kurang pandai. Compared to the last product yg mmg takde jual dkt luar, this time try product yg ada di jual dekat kedai-kedai kosmetik. Rasa yakin, it Malaysian product whereby has been viral and product dia kene sita sebab KKM found ada chemical dlm product tuh. Ok terus terang, TATI SKINCARE Guys, kita dah pakai 2 boxes baru keluar news tu *cry again. Within 1 month pakai, kulit mmg dah okay, jerawat dah stop and ramai yang tegur kulit dah ok sebab tuh beli box kedua. Bila dah announced ada chemical, I'm not that stupid yang still rasa nk guna then I stop immediately.

Jadi, jerawat start naik balik but this time worse than before. Maybe sebab chemical yang ada dalam product tu. Time tu kene bawa bertenang banyak-banyak, I set my skin free from any product for a while even make-up. Pergi keje dengan naked face, just put compact powder. Memang mentally down and confident drop to the lowest part in my life. I just slowly recover from acne about 2 months ago. Boleh imagine dari middle of 2014 until middle of 2017 jadi mangsa chemical skincare. Haih.

So, moral of the story : tak ada jalan singkat kalau nak sesuatu tu. Kalau pakai product and kesan dia terlalu cepat. Kene ada rasa was-was kenapa cepat sangat dapat kesan. It might be something because if organic product, it takes some time to recover. Try product for at least 2 weeks then stop. Kalau kulit react negatively, stop lah. Sebab a good product won't harm you if you stop from using it. And belilah trusted product yang ada KKM, bukan trust based on testimonials sebab sesiapa pun boleh buat. Well zaman sekarang kan. Nak selamat and guarantee, belilah dekat drugstore or consult with doctor.

Nanti kita share kita guna product apa untuk recover ok!

Till then, F.N.