Sunday, 15 January 2017

Judgemental

Judgemental. To me, judgmental ni org yg suka hati nak fikir psl org lain without knowing the truth story. Yelah contohnya mcm, dia tgk org tuh pakai seluar koyak2 pastuh fikir hahhh org miskin la tuh. Selalu mcm tuh kan? Tah2 kt rumah dia ferrari sebijik. Kau tau apa? Tau tak yang judgmental ni sama je mcm build toxic in your heart? 

As I grow old  adult, mmg lah aku ada je jumpa orang2 yang mcmni. Try to put yourself in this situation okay? Arguments, fights is very common in relationship right? And sometime we will share about it with someone that we close with, for example best friend. Tiba2 kawan kau tuh punya reaction was like "aku rasa dia bkn yang terbaik utk kau" Eh kejap, awak yg in relationship ke? If u were asked me, gaduh ke its normal in relationship. Orang yg dah kahwin pun bergaduh. Aku tak rasa orang lain boleh easily cakap dkt someone mcmtuh sbb kau tak kenal pun partner dia tuh sebenarnya mcm mana. Kawan tuh share just nk meluahkan, mana tau terubat sikit hati dia. Datang bff ni seketul dia bagi bukan yang positive pulak tuh *cryyyyy cryyyyy

Aku ada kenal sorang makcik ni yang begitu judgmental dengan sorang budak. Budak ni nampak mcm tak serious sbb character dia yg suka bergurau, gelak. Memanglah kdg pun aku rasa tak kena masa, tapi takleh lah judge dia semcm yg dia tak akan serious in all matter. Makcik, makcik tau tak yg we don't judge a book by its cover? Hahhh ni lah.

Tak semstinya org yg kuat bergurau tuh tak serious, orang yang selalu happy tuh bahagia, orang yg pendiam tuh sombong dan sebangainya. Kita tak tau perkara sebenar, kita tak kenal org serapatnya, jadi kita tak boleh ckp dgn sesuka hati kita.

I don't think you have the rights to judge on something that you not live in it.

F.N